Pročitajte Prijedloge programa mjera za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije na univrzitetima u Tuzli i Banjoj Luci

U zadnjoj fazi realizacije projekta "Predstavljanje antikoruptivnih mjera na univerzitetima u BiH", Udruženje VESTA iz Tuzle i OKC iz Banja Luke, finalizirali su Prijedloge programa mjera za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije na univrzitetima u Tuzli i Banjoj Luci, čime je ovaj projekat i uspješno završen. Nakon serijala od ukupno 20 edukativnih radionica na kojima je oko 600 studenata dalo svoje konkretne prijedloge mjera, te finalizacije dokumenata u radnim grupama sa predstavnicima studentskih organizacija i tijela, u formalnu proceduru usvajanja na senate oba univerziteta, upućeni su finalni dokumenti.

U toku rada sa studentima u proteklih 20 mjeseci iskristalisano je preko 200 mjera koje su prema mišljenju studenata potrebne univerzitetima da bi se efikasno borili protiv ove pojave. Zbog komplementarnosti predloženih mjera, nakon sistematiziranja u ovim dokumentima se nalazi oko 50 konkretnih i vrlo primjenjivih alata koje univerziteti trebaju usvojiti i primjenjivati. Oba dokumenta su individualizirana da odgovaraju konkretnom univerzitetu, čime se dodatno dobilo na važnosti i relevantnosti.

Univerziteti u Tuzli i Banjoj Luci ovim dokumentima, imaju priliku usvojiti i početi sa primjenom dokumenata u čijoj su izradi od samog početka učestvovali krajnji korisnici, studenti i studentska udruženja.

Ovi dokumenti su svakako dostupni svim studentima i široj javnosti od kojih se očekuje dodatni pritisak na rukovodstva univerziteta da ovi dokumenti ne ostanu mrtvo slovo na papiru, već da u cilju podizanja transparentnosti i kvaliteta obrazovanja, oni budu sto bolje implementirani u praksi.

Programe mjera pogledajte u prilogu!

DodatakVeličina
Prijedloga programa mjera za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije na Univerziitetu u Tuzli.pdf543.15 KB
Prijedlog programa mjera za prevenciju korupcije i borbu protiv korupcije na Univezitetu u Banja Luci.pdf554.64 KB