Vesta Group u saradnji sa Aquarius doo uspješno realizirala kampanju za potrebe Ureda Specijalnog predstavnika EU u BiH

Projekat o perspektivama razvoja bh. poljoprivrede, kojeg je provodio Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, a realizovali Vesta Group iz Tuzle i Aquarius iz Banja Luke uspješno je završen. Deset foruma održanih širom BiH okupili su više od 1.500 poljoprivrednih proizvođača, koji su sa predstavnicima EU, domaćim, regionalnim i međunarodnim stručnjacima razgovarali o načinima unapređenja njihove proizvodnje.

Forumi su organizovani kao  informativno-edukativni događaji koji su okupljali poljoprivredne proizvođače, predstavnike EU i tematske eksperte. Vodeći otvoreni dijalog i razgovarajući o procesu EU integracija, učesnici su razmjenjivali iskustva i informacije, te dobili savjete za unapređenje domaće proizvodnje.

Domaćin foruma bio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Lars Gunnar Wigemark, koji je ukazao na neophodnost donošenja strategije za poljoprivredu i ruralni razvoj.

“Oranice BiH zaista mogu biti bez granice, kao što glasi slogan našeg projekta. Bez postojanja strategije ne može biti značajnije podrške EU. Značajan dio posla je već urađen, sada je potrebna politička odluka da se strategija i usvoji. Tržište EU je veoma konkurentno, ali Evropska unija nudi brojne mogućnosti za razvoj agrarnog sektora”, naglasio je ambasador Wigemark.

Poljoprivrednim proizvođačima se ulaskom BiH u EU otvara tržište koje čini više od 500 miliona potencijalnih potrošača, što je ogromna prilika za njih. Kako bi imali dovoljno vremena da se prilagode promjenama, potrebno je što prije izvršiti pripreme za proces pristupanja EU. Regionalna ekspertica Ružica Gelo, koja je u ovom procesu u Hrvatskoj bila pregovarač za sektor poljoprivrede i sigurnost hrane, ističe da je za taj proces potrebno mnogo znanja i informacija. Republika Hrvatska je pristupanjem EU najveću dobit imala upravo u ovom sektoru, ističe Gelo.

“Hrvatska je i prije pristupanja EU izdvajala značajna sredstva za poljoprivredu, ali su ta sredstva dramatično uvećana ulaskom u EU. Danas nam je na raspolaganju oko 750 miliona eura godišnje, a ta sredstva se dijele kao podsticaji proizvođačima i razvoju ruralnog područja”, naglasila je Gelo.

Poljoprivrednici se moraju udruživati

Položaj poljoprivrednih proizvođača može se znatno popraviti ukoliko se oni organizuju u poljoprivredne zadruge ili udruženja. Regionalni ekspert na projektu Jovica Jakšić iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije ističe da različiti oblici udruživanja mogu značajno uticati na poboljšanje položaja poljoprivrednih proizvođača.

“Poljoprivrednici bi trebalo da se udružuju i zajedno nastupaju na tržištu, jer time jačaju svoj ekonomski položaj. Kada zajedno kupuju repromaterijal dobijaju popust na količinu, a prilikom prodaje svojih proizvoda su zanimljiviji većim kupcima i izbjegavaju posrednike, čime dobijaju veću cijenu”, navodi Jakšić.

Forumi održani u deset gradova okupili su više od 1.500 poljoprivrednika, koji su iskoristili priliku da domaće, regionalne i međunarodne eksperte pitaju sve što ih zanima u vezi s unapređenjem svoje proizvodnje. Najviše su se interesovali za uvođenje evropskih standarda, načine organizovanja svojih gazdinstava, te plasiranje proizvoda na tržište EU.