Dvodnevna konferencija u Beogradu: ''Više od civilnog društva: zajedničkim dijalogom na evropskom putu''

Međunarodni evropski pokret i Evropski pokret u Srbiji u partnerstvu sa  TACSO i Kancelarijom za evropske integracije, organizuju međunarodnu konferenciju civilnog društva ''Više od civilnog društva: zajedničkim dijalogom na evropskom putu''. Konferenciji u Beogradu prisustvuje i direktorica Udruženja Vesta Amra Selesković.

Skup je otvorila predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković, predsjednik Evropskog pokreta u Srbiji, Mihailo Crnobrnja i predsjednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vučić, a na Konferenciji će se obratiti i Majkl Davenport, šef Delegacije EU u Srbiji i Jo Lajnen, predsjednik Međunarodnog evropskog pokreta i poslanik Evropskog parlamenta. 

U središtu pažnje dvodnevne konferencije biće dijalog između civilnog društva i države u procesu pristupanja Evropskoj uniji i posebno saradnja i mehanizmi učešća civilnog društva u pregovorima, kao što su Nacionalni konvent o EU i Sektorske organizacije civilnog društva SECO, što je preduslov kvalitentih promena politika na putu ka članstvu.Takođe, razgovaraće se o mogućnostima produbljivanja saradnje civilnog društva Zapadnog Balkana i Turske i Evrope u oblasti politike proširenja EU, koja doprinosi međusobnom razmevanju i ubrzanju procesa proširenja.

Na panelima će pored ostalih, učestvovati, Tanja Miščević šefica Pregovaračkog tima Srbije, i Aleksandar Andrija Pejović glavni pregovarač Crne Gore, Srđan Majstorović zamjenik direktora Kancelarije za evropske integracije, Bulent Ozdžan, direktor u Ministarstvu za evropske poslove Vlade Turske, i dr.

Pored Međunarodnog evropskog pokreta i nacionalnih pokreta iz Njemačke, Albanije i Crne Gore, svoje predstavnike imaće i druge važne panevropske ogranizacije, Savjet evropskih opština i regiona (CEMR), Njemački savjet za vanjske odnose (DGAP), Centar za evropske politike, Slovačko udruženje za spoljnu politiku, i druge zagovaračke i aktivisticke organizacije iz Evrope i regiona.

Konferencija se održava u Beogradu 25. i 26. februara 2016. godine, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije i hotelu Metropol.