Svjetski maraton u Tuzli: Mališani učestvovali u ˝Trci za život˝

S ciljem skretanja pažnje na činjenicu da u svijetu još uvijek ogroman broj djece umire prije nego što napuni pet godina, u srijedu je na stadionu ˝Tušanj˝ u Tuzli upriličena simultana štafetna trka na kojoj su učešće uzeli učenici osnovnih škola ˝Kreka˝ i ˝Tušanj˝ i nevladine organizacije ˝Zemlja djece˝. Inače, ova trka upriličena je pod okriljem Svjetskog maratona ˝Trka za život˝, kojem se pored naše zemlje pridružilo još 66 zemalja svijeta.

U ovoj akciji koja je upriličena pod okriljem Globalnog dana akcije ˝Save the Childern˝ učešće je uzelo preko 50.000 djece, koji su poslali glasnu i jasnu poruku, a to je da se postojeće stanje mora mijenjati. Naime, poražavajuće je da u svijetu, danas, svakih pet sekundi jedno dijete umire, a kao jedan od osnovnih razloga je siromaštvo.

˝U ovoj akciji 36 djece iz Tuzle pokušat će pretrčati 42.195 metara i oboriti svjetski rekord koji drži Patric Makauo iz Kenije. Ovo je drugi put da i mi učestvujemo u ovoj kampanji. Ovdje je akcenat na skretanju pažnje javosti na bitnost iskorjenjavanja, odnosno problem smrtnosti djece koja je još uvijek veliki problem u svijetu gdje svakih pet sekundi umre jedno dijete. U BiH je ta stopa smrtnosti znato smanjena u odnosu na devedesete godine kada je ona iznosila 19-ero djece na 100. Ona sada iznosio osam, a milenijumski razvojni cilj je da se do 2015. taj broj svede na šest, odnosno po mogućnost da on bude nula˝, kazala je za Danas.info menadžerica za oblast obrazovanja u Organizaciji ˝Safe the Children˝ Fatima Smajlović.

Među tuzlanskim mališanima bio je i bh. muzičar Elvir Laković Laka, koji je ovu globalnu akciju ocijenio kao izuzetno važnu. ˝Potrebno je svima skrenuti pažnju na smrtnost djece u svijetu. Ovo je drugi put da učestvujem u ovoj akciji, a u Tuzlu sam došao kako bi pomogao svemu ovome. Ako zaista uspijem biću izuzetno sretan˝, kazao nam je Laka.

Prvi štafetni krug protrčao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK Adem Šehidić. ˝Tuzla i Tuzlanski kanton ne mogu ostati iza ovoga. Ovo je jedna izuzetno značajna akcija, a s obzirom da iza svega ovoga stoji Udruženje ‘Zemlja djece’ i Organizacija ‘Save the Childern’ resorno ministarstvo i Vlada TK svakako da ovo podržavaju˝, kazao je Šehidić.

Svoj doprinos u ovoj kampanji dao je i načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović. ˝Dobro je da Tuzla zastupa BiH. Mi imamo krupan problem jer sve se manje djece rađa, a sve je manja briga za zdravljem djece. Ovom trkom treba uticati na vlade zemalja, pa i na vlade u BiH kako bi veću pažnju u svojim zakonima i svojoj strategiji obratili na zaštitu djece. Nedopustivo je da veliki broj djece mlađe od pet godina umire iz razloga zbog kojeg ne bi morali umrijeti da postoji veća briga društva˝, naglasio je Imamović.