Održan Forum ''Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna uključenost - putevi ka održivom društvenom miru''

U okviru projekta „Dijalog za budućnost“, koji provode agencije Ujedinjenih nacija, organizovan je Forum: ''Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna uključenost - putevi ka održivom društvenom miru''. Forum je organizovalo Udruženje VESTA a održan je u Tuzli, 4. juna 2015. godine. Jedan od ciljeva Foruma je razbijanje nerazumijevanja koje je posljedica razlika u obrazovanju, profesionalnoj orjentaciji, vještinama, fizičkim mogućnostima, polovima ili godinama.

Na forumu je učestvovalo 60 gostiju iz srednjih škola, fakulteta, nevladninh organizacija, ministarstava i drugih državnih institucija relevantnih za temu foruma. Forum je otvorila Ambasadorica Francuske u Bosni i Hercegovini, Nj. ekselencija Claire Bonony a u ime Upravnog odbora Udruženje VESTA, gospođa Azra Bektašagić je pozdravila učesnike i goste i poželjela im uspješan rad. Uvodno predavanje je održala Doc. dr. sc. Meliha Bijedić, profesorica na Defektološkom fakultetu. Prisutni su imali priliku pogledati video u kojem su intervjuirani govorili o raznim aspektima obrazovanja, zapošljavanja i tržišta rada u kontekstu socijalnog mira. Tokom rasprave izrečena su brojna razmišljanja i generalni zaključak je da bez obzira na nedostatak institucionalne podrške, moramo nastaviti sa borbom za ljudsko dostojanstvo i pravo na rad. Zadovoljni pojedinci društva su temelj stabilnog i mirnog društva.

 

Učesnici su u nastavku imali priliku da učestvuju u jednoj od četiri radionice na kojima su pravili unikatne poklone i predmete koji su postali sadržaj Kutije mira (Peace Box). U radionicama su učestvovali i članovi udruženja Korak po korak, osobe sa Down sindromom. Kutija mira, sa porukama koje nosi, će biti otvorena na centralnom i završnom događaju projekta "4 dimenzije mira" u Sarajevu, 4. jula 2015. Događaj u Tuzli je četvrti u nizu foruma koji su održani u Brčkom, Banjoj Luci i Mostaru čiji su civilni ambasadori prisustvovali Forumu. Projekat „4 dimenzije mira“, provodi Francuski Institut u Bosni i Hercegovini uz podršku Francuske Ambasade. Nakon čitanja zaključaka Foruma, gospodin Donato Giuliani, direktor Francuskog Instituta je zatvorio Forum i pozvao učesnike na završni događaj 4. jula, što je dovelo do novih inicijativa i povezivanja prisutnih sa Projektom.

VESTA Udruženje provodi “Forum: Obrazovanje, zapošljavanje i socijalna uključenost - putevi ka održivom društvenom miru” u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“ koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine. Projekat „Dijalog za budućnost” se finansira sredstvima Ureda Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira / Fonda za izgradnju mira (PBF).