Završeno debatno takmičenje u okviru inicijative „EU i TI''

Najbolji debatanti odlaze u Brisel

Zahvaljujući inicijativi Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini pod nazivom ''EU i TI'', u protekla četiri mjeseca, preko 500 studenata iz cijele BiH su posjetili sjedište EU u Sarajevu, gdje su sa zvaničnicima Europske unije razgovarali perspektivi BiH u EU, postavljali brojna pitanja i istraživali mogućnosti za aktivnije uključivanje u proces europskih integracija.

Nakon 12 poludnevnih posjeta sjedištu EU u BIH, 22 studenta Sveučilišta u Mostaru, Univerziteta u Bihaću, Univerziteta u Banja Luci, Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Univerziteta u Sarajevu, Univerziteta u Tuzli, Univerziteta u Zenici, Univerziteta Istočno Sarajevo sa Medicinskim fakultetom iz Foče, Univerzitetskim centrom iz Bijeljine, Ekonomskim fakultetom iz Brčkog i Internacionalnog Burch Univerziteta sudjelovali su na debatnom takmičenju koje je održano u Sarajevu, od 3. do 4. juna 2015.

Tokom prvog dana takmičenja svih 11 studentskih timova su se svojim prezentacijama natjecali u temama koje se odnose na trenutnu socio-ekonomsku situaciju i položaj mladih u BiH. Tokom drugog dana, šest polufinalista univerzitetskih i fakultetskih timova, podjeljeni na afirmacijske i negacijske timove, su debatirali o temama koje uključuju Sporazum za rast i zapošljavanje, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, aktivnosti mladih u reformskim procesima kao i BiH u EU integracijskom procesu.

Premda su svi studenti pokazali visok nivo znanja i posvećenosti EU integracijskom procesu, sudije su potvrdile da su pobjednici, kao najbolji afirmacijski i negacijski tim, Univerzitet u Banja Luci i Univerzitetski centar Bijeljina, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Priznanja o sudjelovanju studentima je uručio lično dr. Renzo Daviddi, zamjenik šefa Delegacije EU u BiH. Tom prilikom, jedan od pobjednika, Dušan Kondić, student Univerziteta u Banja Luci je naglasio: ’’Bila je ovo izuzetna prilika razmjeniti mišljenja sa vršnjacima o EU integracijama i položaju mladih u BIH. Moja kolegica i ja smo imali to zadovoljstvo da budemo izabrani za najbolje debatante, na što smo naravno, izuzetno ponosni.’’

Nakon EU Debatnog takmičenja, 17 studenata koji su dokazali iznimno dobro poznavanje EU integracijskog procesa kao i mogućnost da o tome debatuju korištenjem argumenata i putem pisanja eseja će putovati u Brisel 15. juna ove godine. Oni će dobiti priliku da predstave svoja promišljanja i prezentiraju zaključke sa debatnog takmičenja, zvaničnicima Glavne uprave za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije. U cilju ohrabrivanja studenata da se i dalje lično usavršavaju kao debatanti, planirana je i posjeta Europskom Parlamentu.