Saff.ba drastično prekršio Kodeks za štampu i on line medije BiH

Vijeće za štampu i on line medije BiH

Žalbena komisija Vijeća za štampu i on line medije u Bosni i Hercegovini je razmotrila žalbe predstavnika organizacija civilnog društva i građana na tekst ''Pederluk među djecom'' objavljen na portalu Saff.ba 10. novembra i zaključila da je u navodima iz teksta drastično prekršen Kodeks za štampu i on line medije BiH, saopšteno je iz Vijeća. Prekršene su: Opće odredbe , Član 2 – Urednička odgovornost, Član 3 – Huškanje, Član 4 - Diskriminacija , Član 4a – Ravnopravnost polova i poštivanje ličnosti, Član 5- Tačnost i fer izvještavanje i Član 8 – Pogrešno predstavljanje Kodeksa za štampu i on line medije.

 

Prema uobicajenoj proceduri Vijeća, Odluka ce biti postavljena na web, www.vzs.ba, i Facebook stranici Vijeca za stampu u BiH, http://www.facebook.com/VijeceZaStampuBiH. Preporuka Vijeca za stampu u BiH je da Odluka bude objavljena i na portalu saff.ba.

Pored žalbe Udruženja Vesta, Vijeće za štampu u BiH zaprimilo je još 42 žalbe predstavnika organizacija civilnog drušva i građana na tekst ''Pederluk među djecom'', objavljenog 10. novembra 2013. na poralu Saff.ba. Tekst se odnosio na projekat ''Stand up'' posvećen prevenciji rodno zasnovanog nasilja među mladim, a koji realizuje Fondacija tuzlanske zajednice.

Podsjećamo, Vijeću za štampu BiH se mogu obratiti svi građani naše zemlje koji imaju pritužbe na kršenje novinarske etike i neprofesionalnost u bh. štampanim medijima.

Odluku u cijelosti pročitajte OVDJE.

DodatakVeličina
Odluka ZK VZSuBiH - saff.ba_.pdf954.31 KB