BiH je nespremno dočekala ulazak Hrvatske u EU

Članica tima stručnjaka Inicijative ''Građani za Europu'' Sanela Klarić

BiH je nespremno dočekala ulazak susjedne države Hrvatske u EU 1. jula, a razlog nespremnosti leži u neozbiljnosti političkog vrha da se iznađu rješenja i odgovori na zahtjeve koji su bili poznati od 2001. godine. Ovu ocjenu dala je danas ekspertica za ruralni razvoj i poljoprivredu pri projektu “Građani za Europu” Sanela Klarić. ”Umjesto da se ugledamo na susjednu državu i zajedno sa njom učinimo sve neophodne reforme i spremni dočekamo i proslavimo ulazak Hrvatske u EU s jasnom vizijom i datumom našeg pridruživanja EU, mi zaostajemo i nespremno dočekujemo EU na našim granicama”, konstatira Klarić.

Prema njenim riječima, najveći gubici leže u nemogućnosti da se kvalitetni bh. proizvodi nastave izvoziti u Hrvatsku sada kada je ona dio EU. ”Naši proizvođači proizvoda životinjskog porijekla izgubili su to veliko tržište. Ni sada kao i ni do sada im ne može pomoći ni Republika Srpska ni Federacija BiH ni Brčko Distrikt pojedinačno. EU traži jednu adresu za pregovore, jasno kreiranje politika i vizija na državnoj razini, jasne strukture kontrole i odgovornost na državnoj razini, transparentno plaćanje na državnoj razini kao i izvještavanje. To su tražili 2001. godine kada smo krenuli u proces pridruživanja, to traže i sada”, kaže Klarić.

Ističe da tek sada poljoprivrednici na cijeloj teritoriji BiH jasno mogu vidit, bez obzira u kojem entitetu se nalaze, da su obećanja koja su do sada dobijali od svojih entitetskih vlasti bila lažna. ”Svi poljoprivredni proizvođači u BiH se nalaze u istom položaju, svi su isto gubitnici ma gdje oni privređivali. Gubitke će najviše pretrpiti mali proizvođači kada naše tržište bude preplavljeno proizvodima velikih proizvođaća koji ne mogu prodavati u Hrvatskoj”, upozorila je Sanela Klarić.