Građani za Europu pozivaju vlasti Bosne i Hercegovine

''Da se što hitnije dogovore oko Instrumenta za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju (IPARD)''

Organizacije civilnog društva, članice inicijative Građani za Europu, od 2010. godine se intenzivno zalažu za efikasnije djelovanje vlasti Bosne i Hercegovine u ispunjavanju obaveza definisanih u procesu europskih integracija. Nakon intenzivnih konsultacija koje su Građani za Europu organizovali u proteklih nekoliko godina, a u kojima je sudjelovalo više stotina građana, ruralni razvoj i poljoprivreda, su se nametnuli kao jedni od značajnijih okosnica budućeg razvoja Bosne i Hercegovine.Tome ide u prilog i činjenica da preko 55 % bosanskohercegovačke populacije živi u ruralnim područjima koja čine preko 80 % njene ukupne teritorije.

Kontinuirano ukazivanje Europske komisije u godišnjim Izvještajima o napretku BIH, na stagnaciju u ovom sektoru, nije do sada dovelo do značajnih pomaka koji bi osigurali da građani Bosne i Hercegovine imaju više koristi od sredstava Europske unije. Posljednja informacija iz ureda Specijalnog predstavnika EU o suspendiranju sredstava, iznova naglašava neophodnost jasnog političkog dogovora oko uspostave struktura za sprovedbu IPARD-a i izrade strateškog plana za ruralni razvoj za cijelu zemlju kao preduslova za pomoć poljoprivredi i ruralnom razvoju u okviru predviđenih IPA II sredstava Europske unije.

U skladu sa preporukama organizacija civilnog društva i drugih interesnih skupina, okupljenih u okviru inicijative Građani za Europu, pozivamo vlasti Bosne i Hercegovine na što hitnije dogovor oko Instrumenta za pretpristupnu pomoć u ruralnom razvoju, kako bi se izbjegao višemilionski gubitak sredstava neophodnih za razvoj, ublažila stagnacija u sektoru te smanjili potencijalni negativni uticaji procesa pridruživanja zemalja u regionu Europskoj uniji.

Građani za Europu je jedinstvena inicijativa nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini koja se realizira pod pokroviteljstvom Specijalnog predstavnika Europske unije u BiH, NJ.E. Petera Sorensena i uz podršku Kraljevine Švedske i SIDA-e. Ovogodišnju treću fazu predvodi ekspertni tim Udruženja Vesta. Za više informacija molimo da bez ustručavanja kontaktirate koordinatoricu Inicijative ''Građani za Europu'', Amru Selesković, putem e-maila vesta@bih.net.ba , telefona 035 36 36 91, 061 150 727 ili telefax-a 035 277 455. www.gradjanizaeuropu.ba