Regionalna konferencija u Skoplju: Unaprijedimo saradnju između javnih institucija i civilnog društva na Zapadnom Balkanu

Više od 100 predstavnika javnih institucija, organizacija civilnog društva, medija i donatora iz zemalja Zapadnog Balkana i Turske, okupilo se u Skoplju na Regionalnoj konferenciji pod nazivom “Unaprijedimo saradnju između javnih institucija i civilnog društva na Zapadnom Balkanu i Turskoj”, koju je organizovao The Technical Assistance for Civil Society Organisations (TASCO). Na regionalnoj konferenciji u Skoplju prisustvovala je i direktorica Udruženja Vesta iz Tuzle Amra Selesković kao članica TASCO LAGa BiH.

U okviru regionalne konferencije razgovaralo se o iskustavima i informacijama o aktuelnim regionalnim i europskim inicijativama koje za cilj imaju unaprjeđenje saradnje NVO sektora i javnih institucija. Učesnici konferencije su bili zadovoljni i sa materijalom koji je pripremio Institut za neprofitno pravo iz Budimpešte, koji ocijenjen je veoma kvalitetnim, naročito devet preporuka ključnim učesnicima (vladama, parlamentima i organizacijama civilnog društva) za dalje unaprjeđenje i implementaciju postojećih mehanizama saradnje, kao i monitoring te implementacije.

Veliko interesovanje izazavala je radna verzija matrice za praćenje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva koju su kreirali Balkanska mreža za razvoj civilnog društva i Institut za neprofitno pravo iz Budimpešte, uz učešće predstavnika NVO iz zemalja regiona. Podijeljena je na tri oblasti: osnovna prava i slobode garantovane propisima (npr. sloboda udruživanja, okupljanja i izražavanja), okvir za finansijsku održivost (npr. dostupnost javnih fondova-podrške OCD, poreske olakšice) i odnosi vlada i organzacija civilnog društva (npr. stratešku pristup razvoju saradnje, uključivanje OCD u procese kreiranja javnih politika, uključivanje OCD u pružanje usluga). Svaka od oblasti podijeljena je na niz podoblasti, na osnovu kojih se može mjeriti “podsticajnost” okruženja, a kreatori sada pripremaju indikatore, čijim će definisanjem Matrica biti završena i na osnovu nje će se moći mjeriti kvalitet uslova za razvoja civilnog društva u zemljama regiona.