Početak implementacije projekta u okviru programa ''EU Communication''

Predstavljanje Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije i europskih inicijativa za razvoj ruralnih zajednica

Udruženje Vesta započelo je implementaciju aktivnosti u okviru projekta „Predstavljanje Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije i europskih inicijativa za razvoj ruralnih zajednica“, u okviru programa Europske unije EU Communication. Projekat ima za cilj da doprinese boljem upoznavanju i razumijevanju EU, njenih politika i programa za razvoj ruralnih područja, kao i koristi koje imaju članice Europske unije, u tom smislu.

Projektne aktivnosti predstavljaju drugu fazu u odnosu na ranije održane prezentacije i panel diskusije o LEADER programu i unose novinu koja se odnosi na praktična iskustva i primjere dobre prakse razvoja ruralnih zajednica putem programa Europske unije. S tim ciljem, učesnicima u novim aktivnostima će biti predstavljen LAG Gorski Kotar (Lokalna akciona grupa Gorski Kotar) koja je jedna od pozitivnih praksi Hrvatske u organizovanju za pristup pristupnim fondovima. Predstavnici LAG Gorski Kotar će imati priliku da građane u odabranim općinama upoznaju sa vrlo praktičnim koracima koje je neophodno učiniti za efikasno funkcionisanje jedne lokalne akcijske grupe, odnosno za blagovremenu pripremu za proces apliciranja Europskoj uniji.

Do kraja godine je planirano uključivanje najmanje 180 predstavnika zainteresiranih za ruralni razvoj u šest općina (Tešanj, Teslić, Maglaj, Gračanica, Modriča i Derventa), u dijalog o procesu EU integracija, kroz promociju Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije i europskih inicijativa za ruralani razvoj, sa posebnim akcentom na praksu iz Hrvatske kao buduće članice Europske unije.

Nakon pozitivnih iskustava iz prve faze u kojoj je Vesta promovirala koncept LEADER pristupa u općinama Tuzla, Živinice, Lukavac, Gračanica, Gradačac, Brčko, Zvornik, Modriča i Derventa za više od 600 zainteresiranih predstavnika općinskih odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, razvojnih agencija, poljoprivrednih zadruga, predstavnika mjesnih zajednica, poduzetnika, nevladinih organizacija, u prilici smo da dopunimo sadržaj informacijama vrlo praktične prirode.

I naša država na putu ulaska u Europsku uniju, već sada može svoje tendencije ruralnog razvoja prilagoditi europskim normativima, te u skladu sa europskim standardima stremiti daljnjem unapređenju ukupne kvalitete življenja i rada u ruralnim područjima.