Vesta kod mladih probudila interesovanje za bavljenje poslom radijskog voditelja

Učenici Srednje muzičke skole Tuzla posjetili Vesta radio

Grupa učenika trećeg razreda Srednje muzičke škole u Tuzli na čelu sa profesoricom Jasminkom Glinac u okviru predmeta ˝Audio i video tehnika˝ posjetili su Udruženje ˝Vesta˝ pod čijim okriljem već 11 godina djeluje i istoimena radio stanica.

Bila je ovo jedinstvena prilika da učenike koordinatorica radijskog programa Ivana Eraković upozna sa načinom funkcionisanja ovog elektronskog medija. Eraković je tom prilikom istakla da Vesta radio emituje 24 sata programa informativnog, edukativnog, zabavno-muzičkog i javno zagovaračkog karaktera, a cilj je prije svega da svojim slušaocima pruži odličnu zabavu sa dosta dobre urbane muzike i objektivnih informacija. Dodaje i da razliku od komercijalnih medija, Vesta radio intenzivno producira i emisije od društvenog značaja. Teme od posebnog interesa za razvoj društva su uglavnom iz oblasti socijalne zaštite i ljudskih prava, shodno europskim i svjetskim konvencijama.

Prema riječima profesorice Glinac, pod okriljem predmeta ˝Audio i video tehnika˝ za učenike je veoma važno da se pored teoretskog susretnu i sa praktičnim dijelom. ˝Ovo je, po meni, jedan lijep način da se ostvari komunikacija učenik-radio-medij. Djeca danas, prema mom mišljenju, moraju biti upoznata kako funkcioniše, u ovom slučaju, jedno Udruženje i radio stanica. Zahvalni smo svim Vašim kolegama koji su nas primili. Ivana je učenike na jedan lijep način upoznala sa informacijama o kojima oni nisu imali veliku predstavu. Nadam se da je ovo tek prvi korak ka našoj komunikaciji˝, naglasila je Glinac.

Ova grupa učenika posebno interesovanje pokazala je prema načinu produkcije radijskog programa, preciznije rečeno, kako se to uspostavlja radijski eter, ali i na koji način se vrši selekcija i reprodukcija muzičkih numera, te jinglova u eter. Učenicu Ajlu Tihić posebno je zanimao angažman voditelja u radijskom studiju. ˝Danas smo imali priliku praktično da vidimo na koji se to način sve odrađuje. Uvijek me interesovalo i na koji način se to vrši puštanje muzike, a pored toga po prvi put sam se susrela i sa činjenicom da postoje određeni termini u kojima se pušta određeni muzički žanr˝, priča nam Tihić. Učenica Emina Smajilbegović do sada je imala priliku slušati Vesta radio. Kaže da joj se najviše sviđaju muzički žanrovi koje preferira ova radio stanica. ˝Poslije Muzičke škole moguće je da se počnem baviti sa ovim, s obzirom da mi djeluje kao jako privlačan posao˝, dodaje Smajilbegović.

Učenika Darku Gajića posebno je iznenadila cjelokupna priča o tuzlanskoj ˝urbanoj˝ radijskoj stanici, međutim, u narednom periodu sebe ne vidi u komunikaciji sa slušateljima, odnosno u ulozi voditelja. ˝Jako mi se sviđa uopšteno studio i način rada radijskog voditelja. Sviđa mi se način na koji Ivana radi i stvarno moram reći svaka čast. Iskreno, slabo sam zamišljao da jedna radijska stanica izgleda baš ovako. Drago mi je što sam bio, posjetio i saznao kako to sve funkcioniše˝, nastavlja Gajić.

Pozitivan segment ove priče je i saradnja koja će se u narednom periodu ostvariti između Vesta radija i Srednje muzičke škole. Naime, ova neprofitna ''community'' radio stanica je prepoznatljiva i po tome što pruža priliku mladim i neafirmisanim građanima Tuzle da stanu iza radijskog mikrofona. Tako će biti i sada, a zainteresirani učenici će nakon kraće obuke, samostalno realizirati radio emisiju koja će biti od posebnog značaja za određenu interesnu grupu.