IZ ARHIVA: Pogledajte pet povratničkih priča ''Različiti ljudi, jednaka prava''

Produkciju kratkih TV priča Udruženje Vesta realizovalo u okviru projekta ''Mediji u procesu reintegracije i održivog povratka''

S ciljem obezbjeđivanja platforme za održivi povratak i reintegraciju manjinskih povratnika i raseljenih lica u lokalnu zajednicu u 15 općina sjeveroistočne Bosne, Udruženje VESTA je realizovalo projekt putem kojeg je uvećalo mogućnosti održivog povratka i reintegracije manjinskih povratnika i raseljenih lica u lokalnu zajednicu kroz djelovanje na smanjenje uticaja ksenofobičnih elemenata i propagande u medijima.

U okviru kampanje za smanjenje kesenofobičnih elemenata i diskriminacije u medijima, sudjelovali su svi polaznici organizovanih edukacija u okviru projekta. Uz podršku Vesta Radija iz Tuzle, Magic iz Milića, Skala iz Ugljevika, Slobomir iz Bijeljine, Glas Drine iz Sapne, Radija Bratunac iz Bratunca, RTVTK i RTV Lukavac iz Lukavca producirano je i emitovano 30 radioemisija o pozitivnim primjerima održivog povratka u općinama sjeveroistočne BiH.

Takođe, kampanjom su adresirani i problemi sa kojima se povratnici svakodnevno susreću kao što su nedostatak električne energije, nedostatak organiziranog prevoza učenika i starijih osoba, medijska blokada i neinformisanost. Ove teme su poslužile za produkciju kratkih televizijiskih priča koje su realizovane u saradnji sa producentskom kućom Vizart iz Tuzle i emitovane putem mreže TV Liberty na 30 televizijskih stanica u BiH, te u programu RTV Tuzlanskog kantona.

Vesta je svoju opredjeljenost za jednakim pravima svih ljudi u Bosni i Hercegovini, podržala bilbordima sa porukom ''Različiti ljudi, jednaka prava'', koji su se posljednjih nekoliko sedmica mogli vidjeti na području sjeveroistočne BiH.

Kratke TV priče pogledajte OVDJE.