Vesta organizovala druženje sa djecom i mladima u centru grada

U povodu Dječije nedjelje

Udruženje Vesta iz Tuzle u sklopu obilježavanja Dječije nedjelje na Gradskom trgu ispred starog kina ˝Centar˝ u petak je organizovalo dvosatno druženje sa djecom i mladima. Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, Udruženje Vesta se osvrće na pitanje položaja i prava djeteta i specifični problem nasilja nad djecom.

''Želimo podsjetiti da je po zvaničnim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, do kraja 2010. godine, u BiH je evidentirano 5.087 slučajeva nasilja nad djecom! U isto vrijeme, procjenjuje se da puno veći broj djece svakodnevno pati u tišini`, kazala je Dragana Bulić u ime Udruženja Vesta.

Nasilje nad djecom je rasprostranjenije nego što mislimo! Nažalost, najčešće je skriveno iza zatvorenih vrata i vrši se od strane onih kojima bi djeca mogla moći vjerovati - roditelja, članova porodice, nastavnika, vršnjaka. Najčešći oblici nasilja nad djecom podrazumjevaju fizičko nasilje, psihološko, emotivno, seksualno, ekonomsko ili kombinovano. Posljedice nasilja nad djecom za samu djecu, ali i zajednicu i društvo su nesagledive i dugoročne.

`Skupa sa djecom, kolegama iz nevladinih organizacija i našim sugrađanima i ovom mainifestacijom dižemo glas protiv nasilja nad djecom i apelujemo na Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ostale nadležne institucije BiH, da u što kraćem roku usvoje državnu Strategiju za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH 2011-2015 i što prije krenu u njenu implementaciju. Ne smijemo dozvoliti da djeca pate u tišini, dok nasilnici ostaju nekažnjeni. Sistem koji je odgovoran da preduzme sve mjere u zaštiti djece od nasilja ne smije biti indiferentan prema ovom važnom problemu! Zaštita djece od nasilja mora biti prioritet svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini`, kazala je Bulić. Udruženje Vesta implementira projekat jačanja uloge oranizacija civilnog društva u praćenju državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH 2011-2015.

Druženje sa djecom obilježio je i zanimljiv program koji obuhvata: oslikavanje likovnih figura i elemenata na licu, igru i ples sa glumcima Narodnog pozorišta u Tuzli, podjelu balona, slatkiša i druge vesele i zabavne aktivnosti koje su djecu zasigurno razveselile i usrećile. Druženje sa djecom su podržali Udruženje “Vive žene”, Udruženje “Revolt” i Udruženje “Zemlja djece”/TC Telex, Tuzla.