DIGNIMO GLAS PROTIV NASILJA NAD DJECOM!

Druženje sa djecom i mladima organizuje Udruženje Vesta na Gradskom trgu ispred starog kina „Centar“, sa početkom u 18:00 sati

Pozivamo naše najmlađe sugrađane da nam se pridruže kako bi svojim prisustvom uveličali druženje na Gradskom trgu ispred starog kina ''Centar'' u povodu obilježavanja Dječije nedjelje. Druženje sa djecom će obilježiti i zanimljiv program koji obuhvata: oslikavanje likovnih figura i elemenata na licu (face painting), igru i ples sa glumcima Narodnog pozorišta u Tuzli (klovn), podjelu balona, slatkiša i druge vesele i zabavne aktivnosti koje će djecu zasigurno razveseliti i usrećiti.

Dječija nedjelja traje od 01. do 05. oktobra i vrijeme je podsjećanja na potrebe i prava najmlađih članova društva. Prilika je to da se, mnogo glasnije nego inače, ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta u svim segmentima života društva i zajednice.

Udruženje Vesta i Vesta Radio su, u tom periodu upriličili seriju informativno-edukativnih emisija na temu položaja i prava djeteta u našoj zajednici i BiH uopšte, sa specifičnim fokusom borbe protiv svih oblika nasilja nad djecom. Učešće u programu su uzele relevantne i nadležne državne institucije i servisi, kao i etablirane nevladine organizacije koje se bave pitanjima praćenja, promocije, zaštite i unapređenja prava djeteta.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, do kraja 2010. godine, u BiH je evidentirano oko 6.000 slučajeva nasilja nad djecom! U isto vrijeme, procjenjuje se da puno veći broj djece svakodnevno pati u tišini. Nasilje nad djecom je rasprostranjenije nego što mislimo! Najčešće je skriveno iza zatvorenih vrata i vrši se od strane onih kojima bi djeca trebala moći vjerovati – roditelja, članova porodice, nastavnika, vršnjaka. Posljedice nasilja nad djecom za pojednica, ali i samu zajednicu i društvo su nesagledive.

Ne dozvolimo da djeca pate u tišini, dok nasilnici ostaju nekažnjeni, a sistem indiferentan prema tom važnom problemu. Pridružite nam se u borbi za dječija prava!

Unaprijed zahvalni,

Udruženje VESTA