Ne dozvolimo da djeca pate u tišini, dok nasilnici ostaju nekažnjeni!

Saopštenje za javnost Udruženja Vesta u povodu Dječije nedjelje!

Prema zvaničnim podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, do kraja 2010. godine, u BiH je evidentirano oko 6.000 slučajeva nasilja nad djecom! U isto vrijeme, procjenjuje se da puno veći broj djece svakodnevno pati u tišini. Nasilje nad djecom je rasprostranjenije nego što mislimo! Najčešće je skriveno iza zatvorenih vrata i vrši se od strane onih kojima bi djeca trebala moći vjerovati – roditelja, članova porodice, nastavnika, vršnjaka. Posljedice nasilja nad djecom za pojednica, ali i samu zajednicu i društvo su nesagledive.

Povodom obilježavanja Dječije nedjelje, Udruženje Vesta i Vesta Radio će, od 01.do 05. oktobra 2012. godine, upriličiti seriju informativno-edukativnih emisija na temu položaja i prava djeteta u našoj zajednici i BiH uopšte, sa specifičnim fokusom borbe protiv svih oblika nasilja nad djecom. Učešće u programu će uzeti niz relevantnih i nadležnih državnih institucija i servisa, kao i etabliranih nevladinih organizacija koji se bave pitanjima praćenja, promocije, zaštite i unapređenja prava djeteta. Dječija nedjelja je prilika da se, mnogo glasnije nego inače, ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta u svim segmentima života društva i zajednice.

Ne dozvolimo da djeca pate u tišini, dok nasilnici ostaju nekažnjeni, a sistem indiferentan prema tom važnom problemu.

Stoga opet podsjećamo na važnost i urgentnost usvajanja državne Strategije za borbu protiv nasilja and djecom u BiH 2011-2015, koja bi se, sa dvije godine kašnjenja, uskoro trebala naći na dnevnom redu Vijeća ministara BiH!

''Jačanje uloge organizacija civilnog društva u monitoringu državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH'

U sklopu šireg programa zaštite prava djeteta u BiH, Udruženje Vesta, u partnerstvu sa Udruženjem 'Zemlja djece' Tuzla i Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, provodi projekat ''Jačanje uloge organizacija civilnog društva u monitoringu državne Strategije za borbu protiv nasilja nad djecom u BiH'' koji finansira Europska unija u iznosu od 134,730.00 eura. Realizacija projekta doprinosi jačanju uloge organizacija civilnog društva u promociji, monitoringu i identifikaciji problema u zaštiti ljudskih prava djece, te izvještavanju o postojećem stanju unutar ove oblasti. Projektom se takođe jačaju mehanizmi saradnje između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i organizacija civilnog društva. Ojačanih kapaciteta, organizacije civilnog društva će sudjelovati u monitoringu pomenute Strategije, te pripremi Izvještaja u sjeni, koji će uz Izvještaj nadležnog državnog ministarstva, biti zvanično dostavljen UN Komitetu za prava djeteta.