Predstavnici Udruženja Vesta posjetili međunarodni omladinski kamp Franco Bettoli u Srebrenici

Radi snimanja emisije ''Kultura mira'' koja se emituje na programu Vesta radija koja za cilj ima da analizira prepreke, ali i primjere dobre prakse u procesu pomirenju naroda u BiH, predstavnici Udruženja Vesta posjetili su kamp Franco Bettoli u Srebrenici.  Oko 120 mladih volontera iz Italije, Francuske, Češke, Poljske, Holandije i BiH od 9. do 27. jula okupljaju se u međunarodnom kampu Franco Bettoli u Srebrenici.

Četvrtu godinu za redom, Međunarodni forum solidarnosti-Emmaus, u saradnji sa Emmaus Europe i Emmaus International, organizuje omladinske kampove u Potočarima, odnosno Srebrenici. Predviđene aktivnosti usaglašene sa Općinom Srebrenica, su uklanjanje arhitektonskih barijera u Srebrenici, rekonstrukcija i izgradnja "Europski centar za civilni servis" u Potočarima, distribucija namještaja, posuđa, odjeće, obuće i hrane za povratnike u ruralna područja i kulturne i sportske aktivnosti kao i izleti u Sarajevo i na rijeku Drinu, biti će organizirane sa ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena učesnika.

 

Inače, organizovanjem kampa pokušava se pomoći manjinskim povratnicima i drugim ranjivim grupama na području opštine Srebrenica. Projekt će pomoći marginaliziranim mladim ljudima iz ruralnih i etnički podijeljenih područja, učeći ih pomirenju, ravnopravnosti, mogućnostima i važnosti zajedničkih akcija. U isto vrijeme projekt će pomoći lokalnim vlastima na području općine Srebrenica doprinoseći rekonstrukciji uništene infrastrukture, poboljšanjem životnih uslova povratnika, stvarajući temelje za održiv povratak.

 

Također, kamp predstavlja priliku da se upoznaju bogatstva Bosne i Hercegovine, a ujedno i upoznaju njeni građani, saopćeno je iz Međunarodnog foruma solidarosti EMMAUS.

Emisija ''Kultura mira'' je finansijski podržana od Fondacije Fridrich Ebert.