Foča ima izuzetan razvojni potencijal

Lokalna zajednica prEUzima inicijativu

Bolji putevi, bolja poslovna klima te gradnja industrijskih zona bile su samo neke od tema osme javne debate o ulozi lokalne zajednice u procesu evropskih integracija koja je održana danas u Foči. Domaćin debate organizirane u okviru projekta Lokalna zajednica prEUzima inicijativu i ovaj put bio je šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

„Najviše koristi od evropskih integracija imat će lokalne zajednice u ovoj zemlji i zato smo ovdje da razgovaramo o svim o pitanjima koja su od najvećeg značaja za unapređenje života svih građana Foče, poput ekonomije, obrazovanja, kvalitetne zdravstvene zaštite i rješavanja pitanja nezaposlenosti“, izjavio je ambasador Wigemark ukazujući na značajan napredak opštine Foča i njen izuzetan razvojni potencijal.

„Opština Foča sarađuje sa susjednim opštinama, a njena tradicionalna povezanost sa zemljama regije kao što su Srbija i Crna Gora je od posebne važnosti na evropskom putu Zapadnog Balkana“, dodao je ambasador Wigemark napominjući da se radi o jednoj od najljepših regija ove zemlje.

Debati je prisustvovala i ambasadorica Njemačke u BiH Christiane Hohmann, koja je naglasila ulogu lokalnih zajednica i njenih građana na putu evropskih integracija.

„Na putu ka Evropskoj uniji BiH očekuje mnogo promjena, ali ovdje smo da zajednički prođemo proces koji će pospiješiti ekonomski rast i poboljšati uslove života svih građana zemlje“, istakla je ambasadorica Hohmann.

Govoreći o iskustvima Crne Gore u procesu pristupanja EU, koordinatorica Evropske mreže preduzetništva i Ljiljana Belada rekla je da građani BiH put ka EU posmatraju kao put razvoja, unapređenja i stvaranja uslova privredne konkurentnosti.

„Lokalne zajednice trebalo bi da budu potpuno posvećene kreiranju pozitivne poslovne klime i razvoju malih i srednjih preduzeća“, izjavila je Belada napominjući da je u BiH prošle godine formirana Evropska mreža preduzetništva.

Učesnici debate su iskoristili priliku da sa ambasadorima, regionalnim i domaćim ekspertima razgovaraju o unapređenju putne infrastrukture, poboljšanju poslovne klime, gradnji industrijskih zona ali i o ujednačavanju uslova rada u javnom i privatnom sektoru.

Ambasador Wigemark je nakon debate posjetio lokalnu tvornicu radne odjeće, koja posluje u okviru “Trend-Tex Group” iz Tešnja, a upošljava i obučava povratnike. Također je posjetio i Nacionalni park “Sutjeska”, koji se prostire na teritoriji ove opštine, i najveći je i najstariji nacionalni park u zemlji.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat „Lokalna zajednica prEUzima inicijativu“ u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.