Gradiška domaćin pete debate o lokalnom razvoju

Lokalna zajednica prEUzima inicijativu

Nakon Prnjavora, Dervente, Zvornika i Gračanice, peta debata o lokalnom razvoju održana je u Gradišci 9. marta. Uz lokalne aktiviste, zvaničnike, poduzetnike i druge građane te domaće i regionalne stručnjake domaćin debate bio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Lars-Gunnar Wigemark.

„Jako mi je drago što smo u Gradišci imali priliku da posjetimo Udruženje ‘Most’, koje je pokrenulo vlastiti, sada već poznati bh. brend, Funky Gerilla i kao takvo predstavlja odličan primjer poduzetništa mladih“, izjavio je šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark dodajući da je riječ o izuzetnom primjeru dobre prakse.

Učesnici debate, prvenstveno lokalni privrednici iz sektora teške industrije ukazali su na problem nedostatka kvalifikovane radne snage dok su mladi, sa druge strane naglasili izostanak mogućnosti sticanja praktičnih znanja i iskustava tokom redovnog obrazovanja.

„Reforma obrazovnog sistema uz inovacije u nastavnim planovima i programima, podrazumjeva čvršće veze i saradnju srednjih škola i fakulteta sa poslovnom zajednicom“, izjavila je stručnjakinja iz oblasti obrazovanja Nina Branković ukazujući na važnost praktičnog rada u procesu stvaranja kvalifikovane radne snage u skladu sa stvarnim potrebama tržišta rada.

Prisutni su takođe, iskoristili priliku da sa domaćim, regionalnim i međunarodnim stručnjacima razgovaraju i o ostalim temama koje mogu unaprijediti poslovnu klimu, dovesti investitore, ali i riješiti lokalne infrastrukturne probleme.

Ambasador Wigemark posjetio je i uspješnu lokalnu firmu za proizvodnju stočne hrane “Farmofit”.

Nakon debate, organizovan je informativno-edukativni sajam na kojem su izlagali predstavnici projekata koje finansira EU i drugi donatori, a koji direktno doprinose ekonomskom i održivom razvoju lokalnih zajednica: LID- Lokalni integrisani razvoj koji finansira EU, a provodi UNDP te ProLocal – Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH koji finansiraju EU i njemačka vlada, a provodi GIZ.

Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUSR) pokrenuo je projekat ‘Lokalna zajednica prEUzima inicijativu’, kojeg sprovodi Vesta Group iz Tuzle i Aquarius d.o.o. iz Banja Luke, a u okviru kojeg će posjetiti 15 lokalnih zajednica u BiH, te održati javne debate o ulozi lokalne zajednice te izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.