Važnost učešća žena u političkom životu u Bosni i Hercegovini

U organizaciji Udruženja Vesta, a uz finansijsku podršku Fondacije Friedrich Ebert u Tuzli je održan okrugli sto o temi: ''Važnost učešća žena u političkom životu u Bosni i Hercegovini'', u okviru projekta ''Rad političaki u lokalnoj zajednici''. Okrugli sto bio je namjenjen predstavnicima političkih subjekata u općini Tuzla s ciljem podrške u većoj afirmaciji žena u političkom životu. Na okruglom stolu uvodno izlaganje održala je politička analitičarka Svetlana Cenić.

Aktivnosti na afirmaciji žena u političkom životu će pomoći povećanje političke participacije žena i mladih unutar političkih partija na predstojećim Općim izborima te podići svijest o važnosti uloge žena u političkim procesima, kao i povećati njihov angažman u politici. Organizvanje edukacija doprinjeti će većem broju žena u politici i njihovom plodotvornijem radu, istaknuto je ovom prilikom.

Prema riječima političke analitičarke Svetlane Cenić, ništa se nije promjenilo kada je upitanju učešće žena u političkom životu u Bosni i Hercegovini. ''Razočaravajuće je da žena ne diže glas i uporno žene govore da je politika prljava i da neće u politiku, ali niti jedna partijska žena ne reaguje na takve komentare. Nije učešće žena biti član partije i ići hijerarhijom, nego treba valjda nešto reći i komentaristati o aktuelnim temama'', kazala je politička analitičarka Svetlana Cenić.