Plan aktivnosti Vesta Radija za vrijeme izborne kampanje u okviru Općinskih izbora 2008. godine

Tokom izborne kampanje do početka predizborne šutnje Vesta Radio će u svom programu redovno informisati javnost o aktivnostima političkih subjekata registrovanih za Općinske izbore 2008. na nivou Tuzlanskog kantona. Plan izbornih aktivnosti Vesta Radija je utvrđen u skladu sa Izbornim zakonom BiH i Pravilnikom o medijskom predstavljanju političkih subjekata u izbornoj kampanji koji je objavila Centralna izborna komisija BiH. Dostupan je svim političkim subjektima i primjenjivat će se pod jednakim uslovima za sve.

Aktivnost 1

Obavještavanje javnosti o aktivnostima političkih subjekata

Tokom izbornog perioda Vesta Radio će emitovati poseban program pod nazivom «Izbori 2008 - Izborna hronika» svakim radnim danom u terminu od 15:30 do 15:45 sati. U ovom dijelu programa će se emitovati saopštenja za javnost političkih subjekata registrovanih za izbore na području Tuzlanskog kantona koja budu dostavljena fax-om ili e-mailom u redakciju Vesta Radija pod sljedećim uslovima:

 • u saopštenjima se govori o završenim aktivnostima i stavovima političkih subjekata
 • trebaju biti poslana u redakciju do 15:00. Ona nakon tog termina će se emitovati u Izbornoj hronici narednog dana
 • u Izbornoj hronici će se emitovati jedno saopštenje po političkom subjektu dnevno u trajanju do 60 sekundi. Saopštenja čiji sadržaj prelazi ovo vremensko ograničenje urednik hronike će skratiti
 • urednik izborne hronike zadržava pravo da pristigla saopštenja sa sadržajem koji spada u kategoriju «plaćeno političko oglašavanje» ne objavi. Ostavlja se mogućnost za postizanje sporazuma o objavljivanju u okviru plaćenog političkog oglašavanja.
 •  

Novinari Vesta Radija neće pratiti press konferencije i predizborne skupove političkih subjekata. Izvještaje o ovim aktivnostima politički subjekti mogu proslijediti redakciji u formi saopštenja za javnost koja će se objaviti u Izbornoj hronici. Saopštenja pristigla tokom vikenda će se objaviti u Izbornoj hronici ponedjeljkom.

Aktivnost 2

Plaćeno političko oglašavanje

Vesta Radio će tokom izborne kampanje omogućiti svim političkim subjektima plaćeno političko oglašavanje koje podrazumijeva emitovanje oglasa, javnih poziva, spotova ili bilo koji drugi vid njihove promocije, osim direktnog obraćanja, u trajanju od maksimalno 60 minuta po subjektu tokom jedne sedmice. Svi politički subjekti koji žele ovakav vid promocije u programu Vesta Radija trebaju:

 • ukoliko imaju snimljen materijal za emitovanje (promotivne spotove, oglase ...) dostaviti ih na CD-u u redakciju Vesta Radija
 • ukoliko žele snimanje promotivnog materijala u studiju Vesta Radija dostaviti materijal za snimanje i sa osobljem Vesta Radija dogovoriti način izrade
 • narudžbenicu za izradu i emitovanje promotivnog materijala dostaviti lično, odnosno preko pravnih ili fizičkih lica koje za to ovlaste
 • unaprijed platiti cijenu za usluge emitovanja

Usluge iz oblasti plaćenog političkog oglašavanja Vesta Radio će naplaćivati po važećem cjenovniku. Promotivni materijal će se početi emitovati najkasnije 24 sata od dostavljanja narudžbe i dokaza o uplati za ove usluge. Utvrđeni su sljedeći termini za plaćeno političko oglašavanje u programu Vesta Radija:

 1. 09:10 - 09:40
 2. 11:10 - 11:40
 3. 13:10 - 13:40
 4. 19:10 - 19:40

Vesta Radio zadržava pravo da odbije emitirati političko oglašavanje, pored slučajeva navedenih u Članu 16.13 Izbornog zakona BiH i u slučaju neplaćanja usluge emitovanja od strane političkog subjekta.

CJENOVNIK ZA POLITIČKO OGLAŠAVANJE U PROGRAMU VESTA RADIJA

 • Emitovanje jednog plaćenog političkog radijskog spota do 30 sec...... 5,00 KM
 • Emitovanje jednog plaćenog političkog radijskog spota do 60 sec.......7,00 KM
 • Izrada jednog političkog radijskog spota .....................100,00 KM